eu familia

Harkány, Szent István u. 58.

harkany


Kedves Vendégünk!

Tisztelettel köszöntjük Önt Magyarország egyik legjelentősebb gyógyfürdőhelyén. A környék nagy történelmi múlttal rendelkezik, látnivalókban gazdag. A borvidék és a kétezer éves Pécs közelében épült, kialakult Harkányfürdő majdnem kétszáz éve fogadja és szolgálja vendégeit.
Kellemes üdülést és gyógyulást kívánunk Önnek, családjának, barátainak és ismerőseinek!
Harkány a Dráva-folyó völgyében fekszik. Főutcáján, a Kossuth Lajos utcában áll a műemléki védettségű, 1802-ben épült református templom és az 1990-es években épült katolikus templom.
A Kossuth Lajos utcában a kiváló szállás- és vendéglátóhelyek mellett megtalálható a polgármesteri hivatal és Tourinform iroda is.
Az ősparkban található az 1999-ben épült szabadtéri színpad, a nyári rendezvénysorozatok egyik helyszíne, és a 2000-ben felállított Zsolnay alapanyagú Harka-szökőkút.
Az államalapítás tiszteletére állított Szent István szobor a katolikus templom melletti parkban, a Millenniumi Országalmás Csobogó a polgármesteri Hivatal épülete előtt áll.
Harkány neve egy 1323-ból származó dokumentumban bukkan fel először, Nagh Harkan-ként. A víz csodálatos hatására a hagyomány szerint 1823-ban egy Pogány János nevű gyűdi jobbágy esete hívta fel a figyelmet, akit szaggató lábfájásától a Harkány melletti mocsarak "szabadítottak meg": csatornázó munkásként azokban gázolt napokon át.
Harkány kincse, a gyógyvíz már a török megszállás idején sem volt ismeretlen, ám az első fürdőszezon 1824-es dátummal íródott a vidék történelmébe – ekkor 1400 fürdőző kereste fel a Batthyányiak által kiépített fürdőt. 1828-ra felépült Harkány első szállodája.
A 180 esztendős múltra visszatekintő gyógy- és strandfürdő az elmúlt években világszerte ismert üdülőhellyé vált. Speciális gyógyhatású vize magas szulfid- és nyomelemtartalmával kiválóan kiválóan alkalmas a mozgásszervi megbetegedések minden válfajának kezelésére, nőgyógyászati- és gyomorbántalmak gyógyítására – nemcsak fürdőzés, de iszappakolás és ivókúra formájában is. A megújult gyógyfürdő 2098 m2 vízfelületet kínál 2500 fürdővendég számára. A gyógyfürdőépület második emeletén jacuzzik, pezsgőmedencék, gőzkamrák és szaunák felett húzódik az elektromotorokkal mozgatható tető. A gyógyszolgáltatások között megtalálható a tangentor, természet-gyógyászat, az elektroterápia, a gyógy- és reflexmasszázs, valamint az iszappakolás is.

A harkányi gyógyvíz összetétele

Nátrium 160 mg/l
Kálium 15 mg/l
Ammónium 2,9 mg/l
Kalcium 53,4 mg/l
Magnézium 20 mg/l
Kationok összesen: 251,3 mg/l
Klorid 108 mg/l
Bromid 0,40 mg/l
Jodid 0,13 mg/l
Fluorid 1,1 mg/l
Hidrogénkarbonát 525 mg/l
Szulfid 13 mg/l
Foszfát 0,1 mg/l
Anionok összesen: 641,73 mg/l

Fürdő árlista megtekintése

A strandfürdőben két nyitott, egy részben fedett, egy gyerekmedence, egy 50 méteres, feszített víztükrű medence és egy óriáscsúszda található. A legkorszerűbb vízforgató, víztisztító berendezéseknek köszönhetően – a hivatalos szervek – a harkányi strandot több ízben is Magyarország legtisztább vizű fürdőjének minősítették.
A harkányi gyógy- és strandfürdő igazi családi fürdőhely. A kikapcsolódni szórakozni vágyók igényeit is kielégíti strandmedencéivel, szaunájával és pezsgőfürdőjével, számtalan vendéglátóegységével, a 13,5 ha-os ősparkkal, fedett pihenőterületekkel.
A harkányi gyógyszolgáltatások jelentős részét a Baranya Megyei Gyógyfürdőkórház látja el. Az 1954-ben alapított intézmény a gyógyfürdő szomszédságában, a város ősparkjában áll. Korszerű balneológiai és fizikoterápiás részlegével mind a hagyományos, mind a legmodernebb gyógyítási módok alkalmazását lehetővé teszi.
Az 1999-ben városi rangra emelt település fejlődése a rendszerváltás óta töretlen. Mára több mint egymillió fős vendégforgalmat tudhat magáénak, tizenkét szálloda, tizenegy panzió, két kemping, több mint 1300 üdülőház és több száz családi ház várja az idelátogatókat.
Harkány éttermei közül többet az ország legjobbjai között tartanak számon. A város gasztronómiai kínálatában a kontinentális és hagyományos magyar konyha mellett számtalan helyi specialitás is szerepel.
A város és a fürdő rangos (köztük helyi) résztvevőket felvonultató rendezvényei egész évben színvonalas kikapcsolódást nyújtanak a belföldi és a külföldi vendégeknek egyaránt, minden korosztály számára.
Évente visszatérő rendezvények az Ördögűző Nap, a Dél-Dunántúli Német Nemzetiségi Kulturális Csoportok Találkozója, a májusfaállítás, a májusfa kitáncolása, a Pünkösdi Fesztivál, a Harkányi Fürdőfesztivál, a "Hosszú hétvége Harkányban", a Harkányi Szüreti Fesztivál. Minden esztendőben a júniustól szeptemberig tartó időszakban hétvégenként szórakoztató műsor és bál a szabadtéri színpadon.

Kérjük tekintse meg a kirándulási lehetőségeket környékünkön (Villány, Siklós, Pécs stb.), valamint honlapunkon tájékozódhatnak a 2013.évi programokról!

www.harkany-szallas.uw.hu

Kellemes üdülést és gyógyulást kíván Önnek és családjának a Panghy Família Vendégház nevében:
Panghy Nándor és családja

Harkányi gyógyvíz legendája

A Szársomlyó (Villányi hegység ) lábánál élt egy öreg anyóka, egy boszorka, akinek volt egy gyönyörű szép lánya. Az ördög is felfigyelt a boszorka szép lányára és mindenáron feleségül szerette volna venni. Persze a boszorka nem akarta az ördöghöz adni a lányát, egy királyfit álmodott lányának. Ezért az ördögöt egy olyan próba elé állította, amit úgy gondolta úgy sem tud véghez vinni.
"Akkor veheted feleségül a lányomat, ha a hegyoldalt felszántod és beveted egy éjszaka alatt. Addig dolgozhatsz, amíg az első kakaskukorékolás nem hallatszik a faluból." – mondta a boszorka az ördögnek.
Az ördög naplemente után hozzáfogott a munkához, 12 csodamacskája húzta az ekét, így nagyon gyorsan haladtak. Az anya nagyon türelmetlen volt és megleste az ördögöt, hogyan áll a szántás. Nagyon megijedt, mivel az majdnem végzett már a feladattal, ezért gyorsan ki kellett valamit találnia, ha nem akarta egyetlen szeretett lányát az ördög karjaiban látni. Ezért gyorsan befutott a tyúkólba és elkezdett nagyon hangosan kukorékolni.
Az ördög erre nagyon megijedt, hogy nem tudta kiállni a próbát. Mérgében eldobta ekéjét és ahol az landolt ott ál ma a beremendi hegy, és ahol a föld alá bújt, ott tört fel a harkányi gyógyvíz.
A legenda szerint, aki "eleget" iszik a villányi borból, láthatja a boszorkány gyönyörű lányát.


2009-2024 Panghy Balázs